Koktajl truskawkowy to coś pysznego! Kojarzy mi się z latem, świeżymi soczystymi truskawkami i totalną beztroską. I choć różnie bywa z tym ostatnim, to koktajl truskawkowy piję z ogromną przyjemnością, aż nasycę się jego smakiem na cały rok, do kolejnego lata. :)
Moim zdaniem, najlepszy koktajl truskawkowy robi się na zsiadłym mleku, lekko słodzony cukrem. Ale my mleko od krowy zazwyczaj wypijamy, zanim zdąży się zsiąść, więc koktajl robię najczęściej na maślance, a jak jej nie mam, to równie dobrze sprawdza się kefir czy jogurt. I na mleku wyjdzie smacznie, chociaż bardziej jak mleko truskawkowe z mocną pianą. :) W każdym razie, jeśli jeszcze nie piliście w tym roku koktajlu, to gorąco Was zachęcam, smacznego.
Czy pietrucha i seler to atrakcyjne warzywa? Są dostępne cały rok, a teraz wiosną aż prosi się o przygotowanie zielonego, wiosennego warzywnego koktajlu. Jest niesamowicie smaczny i zdrowy, to pyszna bomba witaminowa w sam raz na początek wiosny. :) Koktajl nie jest cierpki ani za słodki, do pietruchy i selera dorzuciłam seler naciowy i jabłko, dzięki temu całość ma naprawdę fajny smak.
Taki koktajl warzywny możecie przygotować sobie o dowolnej porze roku, wszystkie warzywa są całoroczne, więc nie musicie czekać na najpiękniejsze okazy. Smacznego.
Wiele lat temu robiłam swoje pierwsze podejście do koktajli z arbuzem. Wtedy nieudane. Jednak nie dawało mi to spokoju, bo arbuz jest idealny by gasić pragnienie, jest soczysty, lekko słodki w sam raz na upały. Tym razem arbuza zmiksowałam z truskawkami i całość wzbogaciłam słodkim syropem ogórek-mięta I to jest strzał w dziesiątkę.
Napój arbuzowy świetnie gasi pragnienie, jest lekko słodkawy, a najlepszy jest mocno schłodzony. Wspaniały na zbliżające się upalne dni. Lubicie arbuza? To do dzieła!