Wiele lat temu robiłam swoje pierwsze podejście do koktajli z arbuzem. Wtedy nieudane. Jednak nie dawało mi to spokoju, bo arbuz jest idealny by gasić pragnienie, jest soczysty, lekko słodki w sam raz na upały. Tym razem arbuza zmiksowałam z truskawkami i całość wzbogaciłam słodkim syropem ogórek-mięta I to jest strzał w dziesiątkę.

Napój arbuzowy świetnie gasi pragnienie, jest lekko słodkawy, a najlepszy jest mocno schłodzony. Wspaniały na zbliżające się upalne dni. Lubicie arbuza? To do dzieła!

CZAS: 10 minut

LICZBA PORCJI: 1 litr

SKŁADNIKI:

  • ok. 500 g arbuza (u mnie to 1/4 średniego arbuza)
  • 200 g truskawek
  • niepełna szklanka wody lub lodu
  • 4 łyżki syropu ogórek-mięta Łowicz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dzbanka wrzucam pokrojonego na mniejsze części arbuza oraz truskawki i miksuję.
  2. Dodaję zimną wodę i syrop ogórek-mięta Łowicz i to wszystko mieszam.
  3. Przecedzam przez sitko by pozbyć się ewentualnych pestek. Smacznego.

Źródło: http://kotlet.tv/napoj-arbuzowy/